Çankırı İl Koordinatörlüğü

IPARD YÖNETİM OTORİTESİ VE TKDK TEMSİLCİLERİNDEN ÇEKYA VE POLONYA’YA ÇALIŞMA ZİYARETİ


Yönetim Otoritesi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) temsilcileri tarafından “IPARD II Programı Teknik Destek Projesi” kapsamında 17-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Çekya ve Polonya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

TKDK Finansman Genel Koordinatörü Cihan Karahan başkanlığındaki heyet, Avrupa Birliği ülkelerinde Kırsal Kalkınma Programı’nın uygulanması sürecinde Yönetim Otoritesi ve Ödeme Ajanslarının rolleri, kontrol ve yönetim süreçleri, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, IPARD yararlanıcıları için fon kullanımının kolaylaştırılması ve IPARD Programında ödeme öncesi idari kontrollerde kullanılan belgelerin sadeleştirilmesine ilişkin konular hakkında bilgi aldı. Kırsal Kalkınma Programı aracılığıyla ödemesi gerçekleştirilmiş bir yatırım projesine saha ziyareti gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) aday/potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturduğu ve Türkiye’de uygulanan Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında yapımı devam eden ve tamamlanan projeler hakkında yetkililere bilgi verildi ve 2 programın arasındaki farklılıklara ilişkin ayrıntılar masaya yatırıldı. Ziyaret edilen iki ülke yetkilileri tarafından heyetimizin sorularına kapsamlı cevaplar verilerek, ödeme konulara ilişkin etkin bir tecrübe aktarımı gerçekleştirildi. Ayrıca Çekya Ödeme Ajansı’nın kullanmış olduğu online sistem uygulamalı olarak incelendi.

ARİMR (Polonya Ödeme Ajansı) Başkanı Halina Szymanska, iki ülke kurumları arasında ilişkinin ve işbirliğinin güçlenerek devam etmesi gerektiğini, ülkemiz tarafından gerçekleştirilen ziyaretin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Karahan, ARiMR Başkanı Halina Szymanska’ya ve ARiMR Başkan Yardımcısı Joanna Gierulska, Tarım ve Kırsal Kalkınma Başkanlığı Ortak Tarım Politikası Daire Başkan Yardımcısı Pawel Scianski, Referans Veritabanları ve Saha Teftişleri Departmanı Direktörü Stanislaw Sas ile Yatırım Faaliyetleri Departmanı Müdür Yardımcısı Jerzy Bogdanowicz ile SZIF (Çekya Ödeme Ajansı) Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Telis Aliapulios, Sektör Başkanı Katerina Adamcova, Kırsal Kalkınma Projesi Tedbirlerinin Kontrol Dairesi Başkanı Jana Hadacova, Kırsal Kalkınma Projesi Tedbirlerinin Kontrol Dairesi Başkanı Zina Salacova’ya ev sahipliği ve bilgi alışverişleri için teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi ve Türkiye’ye davet etti.

Avrupa Komisyonu raporlarında IPARD Programı’nı uygulayan en başarılı ülke olarak yer alan Türkiye ile Çekya ve Polonya arasında, kırsal kalkınma alanında iş birliğinin genişletilmesi ve ilerletilmesi hususunda görüş birliğine varıldı.

Çalışma ziyareti devamında, IPARD Yönetim Otoritesi ve TKDK temsilcileri T.C. Varşova Büyükelçiliğine nezaket ziyaretinde bulundu.

Polonya Ödeme Ajansı olarak ARiMR tarafından yayınlanan, söz konusu ziyarete ilişkin haber metnine ulaşmak için:

https://www.gov.pl/web/arimr/wizyta-studyjna-delegacji-z-turcji-w-arim

 

Cimer