Çankırı İl Koordinatörlüğü

TKDK BAŞKANI ADAK TRT 1’DE


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Muhammed Adak, TRT 1’de Nilgün Esin’in sunumuyla yayımlanan “Bu Toprağın Sesi” programına katıldı.

Adak, programda yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında Türkiye’ye ayrılan fonların 42 ilin kırsal alanlarındaki girişimcilere hibe olarak kullandırıldığını söyledi. 

IPARD Programı’yla, kırsalda AB standartlarında sürdürülebilir tesislerin kurulumu ve mevcut işletmelerin de aynı standartlarına uygun modernize edilerek, ekonomik çeşitliliğin artırılmasını ve özellikle çalışma çağındaki 18-40 yaş arasındaki genç nüfusun kırsaldan kente göçünü önlemeyi hedeflediklerini belirten Adak, şöyle konuştu:

“Ekonomik çeşitliliğin olmadığı yerlerde göçü engellemek çok zor. Şu an nüfusun yüzde 80’i şehirlerde, yüzde 20’si kırsalda yaşıyor. Kırsal kalkınma felsefemizi, ‘Yerinde üretim, yerinde istihdam, yerinde kalkınma’ olarak özetleyebilirim. Desteklerimiz hayvancılık, tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık, geleneksel ve çağdaş el sanatları, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji gibi sektörleri kapsıyor.”

Hibe oranları yüzde 50-70 arasında değişiyor

Adak, hibe oranlarının sektöre ve projenin kapasitesine göre yüzde 50-70 arasında değiştiğini dile getirdi.

Projelerin inşaat, makine ekipman alımı, danışmanlık hizmetleri ve tabela gibi görünürlük harcamalarının destekleme kapsamında yer aldığını aktaran Adak, arazi, hayvan ve bitki, ikinci el makine ekipman alımı gibi harcama kalemlerinin destekleme kapsamında yer almadığını kaydetti.

Adak, programın sonunda, seyircilerin sosyal medya üzerinden yönelttikleri soruları yanıtladı.




 

 

Cimer