Çankırı İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2022’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR 3




Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği’nin (AB) sağladığı fonları hibe olarak yatırımcılarla buluşturmaya devam ediyor.

AB’nin aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında 2022’de AB standartlarında yeni işletmeler kuruldu, mevcut işletmeler modernize edildi.

Sağlanan hibe destekleri için proje başvurusu yapan birçok girişimci kendi işini kurarken, kırsalda yaşayan binlerce vatandaşa yeni istihdam olanakları sağlandı.

Ortak tarım politikaları çerçevesinde yürütülen uyum çalışmalarıyla Türkiye’nin AB üyeliği sürecine de katkı sağlanıyor.

IPARD Programı’nı uygulayan en başarılı ülke olarak Avrupa Komisyonu raporlarında bulunan Türkiye, deneyimlerini diğer IPARD ülkeleriyle de paylaşıyor.

Hobi olarak başladı profesyonel olarak sürdürüyor

Çankırı’nın Eldivan ilçesine bağlı Seydi köyünde yaşayan Murat Dirican, 90 büyükbaş kapasiteli besi tesisi kurdu.

Dirican, 2006’da hobi amaçlı hayvancılığa başladı. Abisinin TKDK destekleriyle ilçedeki ilk işletmelerden birini hayata geçirmesiyle profesyonel hayvancılığa geçiş sağlama fikri oluşan Dirican, TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğüne proje başvurusu yaptı.

Dirican, 3,6 milyon TL’ye mal olan yatırımını tamamlamasıyla 2,3 milyon TL hibe aldı.

9 dekarlık araziye kurulu tesiste 2 vatandaşa istihdam sağlanıyor. İşletmenin elektrik tüketimi için TKDK destekleriyle güneş enerjisi sistemi kurulması da planlanıyor.

Düğün salonunun elektriği güneşten

Uşak’ın merkeze bağlı Bölme mevkisinde 4 bin metrekare alana kurulu 2 bin 950 kişi kapasiteli düğün salonunun elektriği çatısındaki güneş enerjisi panellerinden sağlanıyor. 

Salonun müdürü Ayşen Yüce Ersoysal, yaptığı açıklamada, işletme eğitimini tamamladıktan sonra aile işletmesi olan düğün salonunda idareci olarak çalışmaya başladığını söyledi.

Salonun 2008’de hizmete açıldığını ve şu anda  3 adet 350 kişilik, 2 adet 500 kişilik ve 1 adet 900 kişilik bölümleri bulunduğunu belirten Ersoysal, şöyle konuştu:

“Tanıtım faaliyetleri ve sosyal medya aracılığıyla IPARD Programı kapsamında verilen desteklerden haberdar oldum. Daha detaylı bilgi almak amacıyla TKDK Uşak İl Koordinatörlüğünü ziyaret ettim. Düğün salonumuz için ne gibi desteklerden yararlanabileceğim konusunda yeterli bilgiyi aldıktan sonra salonumuzun elektriğini karşılamak amacıyla güneş enerjisi santrali projesi hazırlamaya karar verdim. 11. Çağrı İlanı döneminde 508,5 bin TL bütçeli projemizi sunduk. Projemiz onaylandı, İl Koordinatörlüğü kontrolleri tamamladıktan sonra sözleşmemizi imzaladık. Salonumuzun çatısına kurulumu tamamlayıp faal hale getirdikten sonra 206,5 bin TL hibe aldık.”

Ersoysal, ilerleyen dönemlerde farklı sektörlerden tekrar proje başvurusu yapmayı planladığını dile getirdi.

Yaşadığı bu tecrübeden sonra çevresinde konu ile ilgili kişileri proje sunmaya teşvik ettiğini vurgulayan Ersoysal, sunulan imkanlardan birçok girişimcinin faydalanmasını arzu ettiğini kaydetti.

24 odalı otelde 11 vatandaşa istihdam                                                      
Trabzon’un Araklı ilçesinde yaşayan 61 yaşındaki girişimci Birol Küçükçolak, 3,5 milyon liraya kurduğu 24 odalı otelde 11 vatandaşı istihdam ediyor.

İşletme mezunu Küçükçolak, 1986’da çalışma hayatına başladı. Küçükçolak, TKDK hibe desteklerini öğrendiğinde kırsal turizm ilgisini çekti ve bu alanda yatırım yapmaya karar verdi.

TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğüne 3,5 milyon TL yatırım tutarında proje başvurusu yapan Küçükçolak, projesi onaylanıp yatırımı tamamlamasının ardından 1,9 milyon TL hibe aldı.

Küçükçolak, yaptığı açıklamada, otelin 7 bin 166 metrekare alana kurulu olduğunu söyledi.

Otelin Trabzon’a 35 kilometre, Araklı’ya 4 kilometre mesafede bulunduğunu belirten Küçükçolak, restoranın ise 250 kişi kapasiteli olduğunu ifade etti.

Küçükçolak, 7’si kadın olmak üzere toplamda 11 çalışanları bulunduğunu aktararak, yaz sezonunda bu sayıyı 40-50 kişi olarak planladıklarını dile getirdi.

TKDK’dan destek almaya devam ederek kısa vadede markalaşmak istediklerini vurgulayan Küçükçolak, orta vadede belli bir konsept oluşturup yatırımları nesilden nesile aktarmayı amaçladıklarını kaydetti.

Cimer