Çankırı İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2022’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR 2




Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteklerinden faydalanan girişimciler, 2022’de Türkiye’nin 42 ilindeki kırsal alanlarda Avrupa Birliği (AB) standartlarında yatırımlar hayata geçirdi.

AB’nin aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında hayallerin projelere, projelerin yatırıma, yatırımların gelire dönüştüğü girişimlerle vatandaşlara yeni istihdam kapıları açıldı.

IPARD Programı’yla kırsalda ekonomik çeşitliliğin artırılarak, özellikle çalışma çağındaki genç nüfusun (18-40 yaş) kente göçünün engellenmesi amaçlanıyor.

Amasya’ya 250 büyükbaşlık besi çiftliği kurdu

Amasya'nın Suluova ilçesinde yaşayan Fevzi Özuzma, AB standartlarında 250 büyükbaş kapasitesinde besi çiftliği kurdu.

Özuzma, uzun yıllar geleneksel usullerle hayvancılık yaptı. TKDK Amasya İl Koordinatörlüğünün düzenlediği bir bilgilendirme toplantısının ardından hibe desteklerinden yararlanmaya karar veren Özuzma, projesini hazırlayarak Koordinatörlüğe sundu.

Özuzma, Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesi’ne inşa ettiği toplam yatırım bedeli 3 milyon liralık projesini tamamlamasının ardından 1,8 milyon lira hibe aldı.

Özuzma, yaptığı açıklamada, işletmenin AB standartlarına sahip olması ve ette elde ettikleri kalite dolayısıyla piyasanın üzerinde fiyatla müşteri potansiyeline sahip olduklarını söyledi.

Köylünün sigortasının hayvancılık olduğunu belirten Özuzma, “Kurak da olsa afet de olsa hayvanın varsa kendini toplayabiliyorsun. Bölgemizde herkes çiftçi, hayvancılık yapıyor ama modern bir tesisle hayvancılık yapan çok az. TKDK bu noktada dönüşüm için kaçırılmayacak bir fırsat." diye konuştu.

Kervansaraylarıyla ünlü Sultanhanı’na konaklama tesisi yatırımı

Aksaray’ın kervansaraylarıyla ünlü tarihi ilçesi Sultanhanı’nda yaşayan girişimci Ahmet Altınsoy, konaklama tesisi kurdu.

Altınsoy, uzun yıllar el dokuması halı işiyle uğraştı. Turistlerin ilgi odağındaki ilçeye konaklama tesisi kurma düşüncesi bulunan Altınsoy, TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğünün gerçekleştirdiği bir tanıtım toplantısında hibe desteklerini öğrendi.

Altınsoy, yatırım yapmaya karar verdi ve toplam yatırım tutarı 2,1 milyon TL’yi bulan proje başvurusunda bulundu. Projesi onaylanan Altınsoy, kurduğu 10 oda kapasiteli tesisinde 10 vatandaşa istihdam sağlıyor.

Gelecekte bölgenin de ihtiyaçları göz önüne alınarak tesisin büyütülmesi, dokuma atölyeleri ile entegre edilerek istihdamın artırılması planlanıyor.

Bu tesiste sezonluk 140 tona yakın ceviz işleniyor

Çanakkale’nin Biga ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki yatırımcı Canan Çapalov, günlük 3,2 ton kapasiteli ceviz işleme tesisi kurdu.

Çapalov, ODTÜ Mimarlık Bölümü’nü bitirdi ve uzun yıllar mesleğinin yanı sıra mobilya mağazası işletti.

Ovacık köyünde annesinden kalan küçük bir ceviz bahçesi ile ilgilenmeye başlayan Çapalov, ceviz üretiminin artmaya başlamasıyla hasat sonrası kurutmanın zahmetli olması, hasat zamanı yağışlarının ürününe zarar vermesi, yakın çevrede de bu gibi ceviz kurutacak tesislerin yeterli olmaması sebebi ile işleme tesisi yapmaya karar verdi.

Çapalov, TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğüne proje başvurusu yaptı ve 1,4 milyon liralık projesi için 530 bin TL hibe desteği aldı.

Çapalov, yaptığı açıklamada, cevizi yaş halde tüccara satmak ile kurutup  ve depolayıp satmak arasında gelir getirisi farkının yüksek olması sebebiyle bu kararı aldığını söyledi.

TKDK’dan aldığı destekle ceviz bahçesinde 350 metrekare alanda günlük 3,2 ton işleme kapasiteli ceviz kurutma tesisi kurduklarını belirten Çapalov, “Tesiste kabuk soyma, kurutma, ayıklama ve paketleme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Gerek kendi cevizimiz gerekse çevremizdeki diğer üreticilerin cevizlerini değerlendiriyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Çapalov, 45 günlük hasat sezonundan 140 tona yakın ceviz işleyebilen tesiste sezonluk 5-7 kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.

Başkente 200 büyükbaş kapasiteli besi çiftliği kurdu

Ankara’nın Bala ilçesinde yaşayan 57 yaşındaki girişimci Mehmet İlhan, AB standartlarında 200 büyükbaş kapasiteli besi çiftliği kurdu.

İlhan, uzun yıllardır aile mesleği hayvancılık faaliyetleriyle geçimini sağladı. Hayvan alımı, hayvan bakım ve beslemesi, sürü yönetimi, besi süresi ve yöntemleri konusunda uzmanlaşan İlhan, sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek, son teknolojiyle üretim yapan, daha verimli ve daha karlı bir besicilik yapmaya karar verdi.

İlhan, sosyal medya aracılığıyla TKDK hibe desteklerini öğrendi ve proje başvurusunda bulundu. Yatırım tutarı 3,8 milyon liralık projesi için TKDK Ankara İl Koordinatörlüğünden 1,8 milyon TL hibe aldı.

Cimer