Çankırı İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2022’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR 1




Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) 2022’de proje başvurusunda bulunarak hibe desteklerinden faydalanan girişimciler, yaşadıkları yörelere Avrupa Birliği (AB) standartlarında yatırımlar kazandırıyor. 

Yapılan yatırımlarla kırsal alanlar sadece ham madde tedarikinin yapıldığı yerler olmaktan çıkıp sanayi tesislerinin yaygınlaştığı ve yerinde istihdam olanaklarının çoğaldığı bölgeler haline geliyor.

“Keçi topak peyniri”ni dedesinin formülüyle üretiyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yaşayan 32 yaşındaki girişimci gıda mühendisi İdris Gökhan Gediz, “keçi topak peyniri”ni, peynirin mucidi dedesi Hüseyin Gediz’in formülüyle üretmeye devam ediyor.

Gediz, yaptığı açıklamada, süt ürünleri sektöründe 60 yıllık tecrübeye sahip bir ailenin 4. kuşak temsilcisi olduğunu söyledi.

Çocukluktan beri sektörle iç içe olduğunu belirten Gediz, şöyle konuştu:

“Yaz tatilleri başta olmak üzere, öğrencilik yıllarımda tüm vakitlerimi üretim alanında geçirdim ve 2012’de doğrudan sektörde çalışma şansı yakaladım. Gediz ailesi 1983’te lezzet yolculuğuna başladı. Ailemizin süt ürünleri alanındaki tecrübesi, 60 yıl önce büyük dedemiz Lütfü̈ Gediz’e dayanıyor. Bu tecrübenin varlığı bugün yaptığımız üretime ışık tutmaya devam ediyor. 1989’da merhum dedem Hüseyin Gediz’in Burhaniye’de başladığı peynir yolculuğu ise bugünkü işletmenin en temel taşı oldu.”

Gediz, uzun zamandır Burhaniye OSB'de yapmayı planladıkları bir yatırım için TKDK Balıkesir İl Koordinatörlüğüne proje sunduklarını dile getirdi.

Toplam yatırım bedeli 3,5 milyon liralık proje için TKDK’dan 2 milyon lira hibe aldıklarını aktaran Gediz, 12 kişinin doğrudan istihdam edildiği tesiste kullanılan elektriği yenilenebilir kaynaklardan elde etmek için TKDK’ya bir proje daha sunacaklarını sözlerine ekledi.

Kadın girişimci atölyesinde 10 vatandaşı istihdam ediyor

Ordu’nun Çamaş ilçesinde yaşayan 38 yaşındaki girişimci Semra Dinçel, TKDK hibe desteğiyle ev tekstili atölyesi kurdu.

Dinçel, eşinin desteğiyle 2010’da küçük bir tekstil atölyesi kurarak çalışma hayatına başladı.

Uzun süredir daha büyük kapasiteli bir atölye kurmayı planlayan Dinçel, sosyal medyada TKDK’nın kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak hibe desteği verdiğini duydu ve proje başvurusunda bulundu.

Toplam yatırım bedeli 1,3 milyon TL proje için 627,7 bin TL hibe aldı.

Tesiste günlük 1000 adet ürün imal ediliyor.

Dinçel, yaptığı açıklamada, içinde dikiş nakış makineleri bulunan atölyenin 350 metrekare alanda kurulu olduğunu söyledi.

Daimi olarak 10 personel istihdam ettiğini belirten Dinçel, uzun vadede üretim miktarını ve personel sayısını artırarak, pazar ağını daha da genişletmeyi planladıklarını ifade etti.

Hayalleri için Amerika’dan köyüne döndü

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan 37 yaşındaki mimar Yeter Bektaş, baba mesleği hayvancılık yapmak için Kahramanmaraş’taki köyüne koyun besi tesisi kurdu. 

Bektaş, ABD’de mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra Rusya, Azerbaycan ve ABD’de çalıştı.

Daha sonra sonra hayalini kurduğu baba mesleği hayvancılık yapmak için Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesine bağlı Anbar köyüne dönen Bektaş, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğüne proje başvurusu yaptı.

Yeter, 2 bin 750 metrekare alana 3 milyon liraya kurduğu tesisi için TKDK’dan 1,8 milyon TL hibe desteği aldı.

Tesiste yıllık 700 koyun yetiştiriliyor.

Yeter, yaptığı açıklamada, veterinerlik okumak istemesine karşın ailesinin isteğiyle mimarlık okuduğunu söyledi.

Hayvanları çok sevdiğini ve köyde yaşamak istediğini belirten Bektaş, şöyle konuştu:

“Köyümde yatırım yapmak istediğim için bulunduğumuz bölgenin coğrafi yapısını da göz önünde bulundurarak koyun besi çiftliği kurdum. İleride keçi sütü üretimi de yağacağım. Elde edeceğim keçi sütüyle Kahramanmaraş’la özdeşleşen dondurma üretimi yapmak istiyorum.”

Bektaş, tesiste 2 kişiye iş imkanı sağladıklarını, yatırımlarıyla istihdamı ve milli ekonomiye katkı sağlamak istediğini dile getirdi.

İşletmenin elektrik ihtiyacı için yenilenebilir enerji projesi için tekrar TKDK‘ya başvuruda bulunduğunu aktaran Bektaş, sonuçların açıklanmasının ardından güneş enerjisi panellerinin kurulumuna hemen başlamak istediğini kaydetti.

 

 

Kadın sarımsak üreticisine 155 bin lira hibe

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Çaycevher köyü kadın sarımsak üreticilerinden Ümmihan Çamyaran, TKDK’nın 155 bin TL hibe desteğiyle makine ekipman aldı. 

Çocukluğundan bu yana çiftçilikle uğraşan evli ve 4 çocuk annesi Çamyaran, her yıl ortalama on dekarlık alanda yaklaşık on ton sarımsak üretiyor.

Çamyaran, TKDK’nın sosyal medya hesaplarından ve çevredeki çiftçilerden sarımsak üreticilerine ekipman alımlarında yüzde 55 hibe desteği sağlandığını öğrendi.

Sarımsak üretiminde kullandığı ekipmanları yenilemek isteyen Çamyaran, TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğüne  toplam yatırım bedeli 283 bin TL’ye mal olan proje başvurusu yaptı.

Projesi onaylanan Çamyaran, satın aldığı sarımsak dikim makinesi, römork, çizel, tesviye küreği ve benzeri 11 ekipman için 155 bin TL hibe aldı.

Çamyaran, yaptığı açıklamada, TKDK’ya tekrar başvurarak silaj makinası ve katı gübre dağıtma makinesi almayı düşündüğünü söyledi.

İhtiyaç sahibi tüm çiftçilere TKDK’nın hibe desteklerinden yararlanmalarını öneren Çamyaran, sarımsağın yanı sıra pancar, arpa, buğday, silajlık mısır, yonca üretiminde bulunduğunu ve hayvancılıkla da uğraştığını kaydetti.

Afganistan’dan ithal ettiği çöveni Kahramanmaraş’ta işliyor

Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesinde yaşayan 66 yaşındaki girişimci Nevzat Tuncay, Afganistan’dan ithal ettiği çöveni işleyerek günlük 3-5 ton arasında çöven suyu üretiyor.

Tuncay, uzun yıllar baba mesleği helvacılıkla uğraştı ve 1995’te çöven suyu üretimine başladı.

Gıda, kozmetik ve tıp sanayisinde kullanılan çövenin suyunu üretmek için modern bir tesis kurmaya karar veren Tuncay, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulundu.

Tuncay, Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 2 bin 200 metrekare kapalı alana kurduğu 4,1 milyon liralık tesis için TKDK’dan 1,5 milyon lira hibe aldı.

Günlük 3-5 ton üretim yapılan tesisten, yurt içindeki tüm helva ve lokum üreticilerine çöven suyu sağlanıyor.

Tuncay, yaptığı açıklamada, yeni kurulan işletmenin tam kapasiteye ulaştığında günlük 10 ton üretim yapılacağını söyledi.

Şu anda 12 vatandaşı istihdam ettiklerini belirten Tuncay, şöyle konuştu:

“İleride ihracata da başlayacağız. Açık alanlarda kendiliğinden yetişen çöveni tarlada yetiştirmeyi planlıyoruz. Çövenin tarladan son üretimine kadar olan kısmını kendimiz yapmak istiyoruz. Böylelikle istihdam potansiyeli de 40 kişi olacak. Çöven suyunu da toz haline getirecek teknolojiyi kullanarak çöven suyunun raf ömrünü uzatmayı hedefliyoruz. Elbistan’ı çöven merkezi yapmayı hayal ediyorum ve gelecek kuşakların da bu işi devam ettirmesini istiyorum.”

Tuncay, işletmenin çatısına güneş enerjisi paneli kurarak elektrik ihtiyacını bu şekilde sağlamak istediklerini dile getirdi.

Emekli olmadan her zaman çalışacağını belirten vurgulayan Tuncay, Elbistan’ı çöven merkezi yapmayı hayal ettiğini kaydetti.

Cimer