Çankırı İl Koordinatörlüğü

Alternatif ekonomik faaliyetleri geliştirmek sürdürebilir kırsal kalkınmanın anahtarı olabilir


TKDK, Ziraat Odaları Başkanları ile IPARD programını konuşmak üzere bir araya geldi.
 
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çankırı İl Koordinatörlüğü IPARD programı, program kapsamında desteklenen sektörler, başvuru koşulları ve hibe oranları hakkında ilimizde bulunan ziraat odaları başkanlarını bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıya Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli ile Eldivan, Şabanözü, Kızılırmak, Ilgaz, Korgun, Kurşunlu ve Yapraklı ziraat odaları başkanları katıldı.
4 Ağustos Çarşamba günü saat 13:00’da Çankırı Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasında TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık, son dönemde yaşanan gelişmelerin çiftçilerimizi olumsuz etkilediğine değinerek, “Önce pandemi ardından kuraklık derken çiftçilerimiz ve üreticilerimiz geçtiğimiz iki yıl boyunca önemli sorunlarla baş etmek durumunda kaldı. Buna rağmen gıda üretimi hiçbir aksaklığa mahal vermeden sürdürüldü. Bu anlamda tüm çiftçilerimize sonsuz minnetlerimi iletmek istiyorum.” dedi.
Toplantının ikinci bölümünde katılımcılara IPARD programı hakkında detaylı bir sunum yapan Akbıyık, program detaylarının yanı sıra İl Koordinatörlüğü olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin sayısal verileri de paylaştı. Akbıyık, “2013 yılından bu yana toplam yatırım tutarı 253,2 Milyon TL olan 804 projeyi onayladık, bu projelere 121 milyon TL ödedik, yaklaşık 18,5 milyon TL tutarındaki hibeyi ise yatırımların tamamlanmasına müteakip ödeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Emre Akbıyık ayrıca kullandırılan hibenin ilçelere göre dağılımına ilişkin bilgi vererek, ilçelerin IPARD programı fonundan daha fazla hibe alması için ilçe ziraat odası başkanlarımızla daha yakından çalışmak istediklerini vurguladı.
İl koordinatörü Akbıyık, TKDK tarafından uygulanan IPARD programı “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” başlığı altında kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlara mevcut tarımsal faaliyetlerinin dışında yatırım yapmalarını teşvik ederek, çiftçilerin gelir kaynaklarını arttırmasına ve kırsal alanların sürdürebilir kalkınmasına imkân tanıdığını belirterek, “Ülkemizde çiftçilerimiz genellikle belli bazı ürünlerin üretimine yönelik tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlamaktadır. Durum böyle olunca yağış miktarının azalması, dolu vurması gibi çevresel etkenlerde yaşanan olumsuz durumlarda üretim ve üreticilerin geliri azalmakta, istihdam ve göç gibi sosyo-ekonomik problemler baş göstermektedir.  Kurum olarak kırsal alanların sürdürebilir kalkınmasına katkı sağlamak adına çiftçilerimizin esas faaliyetlerin yanı sıra gelir getirici işleri geliştirmesine yönelik hibe destekleri sağlıyoruz. Örneğin arpa buğday üretimi yapan bir çiftçimiz esas üretim faaliyetinin dışında olan süs bitkisi yetiştirerek farklı bir gelir kaynağı oluşturmak isteyebilir. Ya da ailenin kadın fertleri bazlama, reçel, salça veya peynir gibi ürünler üretiyordur, buna yönelik bir atölye, tesis kurmak isteyebilir, bu durumda kurum olarak % 65 hibe fırsatı sunmaktayız. Çiftçilerimiz bu yatırımlar vasıtayla farklı gelir kaynakları elde ederek, kuraklık gibi iklim koşullarının olumsuz etkileri ortaya çıktığında kazançlarında oluşan dalgalanmalardan daha az etkileneceklerdir.”  şeklinde konuştu.
Emre Akbıyık, Çankırı çiftçisi ve üreticisinin her zaman yanında olduklarını bu anlamda ellerinden gelen tüm çabayı sarf ettiklerinin altını çizerek, yaptıkları toplantıyı düzenledikleri ve nazik ev sahiplikleri için Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli’ye ve katılımlarında ötürü tüm Ziraat Odası başkanlarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı. Ziraat odası başkanlarının soru ve önerilerinin akabinde toplantı sona erdi.





Cimer