Çankırı İl Koordinatörlüğü

Makine ekipman projelerine ilişkin duyuru


Projeler hazırlanırken her makine ekipman için seçilen makinenin iş için gerekli olduğu, kapasitesinin üretilen ürünün miktarı, projenin planlandığı arazi ve kullanılacak traktör ile uyumlu olduğu kesinlikle teyit edilmelidir.
 
IPARD II programı kapsamında bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi sektöründe hâlihazırda ülkemizde sıkça üretilen geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkiler, süs bitkileri, fide ve fidan üretimi ile mantar ve misal gibi ürünlerin üretimi sağlanarak çiftçilerin ekonomik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi amaçlanmaktadır. TKDK tarafından üretimi desteklenen tıbbi ve aromatik bitki referans listesinde; maydanoz, nane, rezene, kuşburnu, sarımsak, karabuğday, aspir, fesleğen gibi ürünlerin de olduğu toplam yetmiş üç bitki bulunmaktadır.  Söz konusu bitkilerin üretimi için çiftçilerin ihtiyaç duyduğu pulluk, kültivatör, çizel, ekim makinesi, çapa makinesi, römork, ilaçlama makinesi gibi üretim sürecinde gerekli olan tüm makine ekipmanlar için % 65 hibe imkânı sağlanmaktadır.
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği amacıyla makine ekipmanlarını almak ya da yenilemek isteyen çiftçilerimiz hazırladıkları projelerde ekim yapacakları arazinin büyüklüğü ve üretimde kullanacakları traktörün kapasitesi almayı planladıkları makine ekipmanlarının kapasiteleri ile mutlaka uyumlu olmalıdır. Kurumumuz üretim yapılacak araziye ilişkin olarak, sera büyüklüğü hariç, herhangi bir alan şartı koymamıştır. Bununla birlikte başvurusu yapılan projelerin incelemeleri esnasında hibe talep edilen makine ve ekipmanlarında uygunlukları kontrol edilmektedir.
Proje başvurusu yapacak çiftçilerimiz alacakları makine ekipmanların kapasitesine azami ölçüde dikkat etmesi projenin uygulanabilirliği açısından hayati olarak görülmektedir. Proje başvurusu yapılırken hangi makine ekipmanların hangi amaçla kullanılacağı ile makine ekipmanın kapasitesinin seçim gerekçelerini doğru ve ikna edici şekilde açıklanması gerekmektedir. Kuruma teslim edilen proje incelenirken üretim ile ilişkisi olmayan ya da projenin ihtiyacından çok daha yüksek kapasiteli makine ekipmanların belirlenmesi durumunda bu makine ekipmanların desteklenmeyeceği unutulmamalıdır.
Çiftçilerimizin IPARD II hibe fonlarından azami ölçüde yararlanması için yayınlanan bu açıklamadaki hususlara, projeler hazırlanırken mutlaka büyük özen gösterilmesi gerektiğini tekrar hatırlarız. Ayrıntılı bilgilere Başvuru Çağrı Rehberleri ve ilgili diğer bilgi dokümanlarından ulaşabilirsiniz.

 
Cimer