Çankırı İl Koordinatörlüğü

Üreticiye 400 milyonluk hibe müjdesi


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II programı kapsamında 6. Başvuru çağrı ilanını, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals’ın yanı sıra çok sayıda çiftçi ve yatırımcının katılımıyla 8 Mayıs 2018 Çarşamba günü düzenlediği etkinlikle duyurdu.  
 



 
Orman Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Pakdemirli IPARD programının kırsal alanların kalkınmasında önemli rol oynadığına değinerek şöyle konuştu;
 
“IPARD-II kapsamında 5. Başvuru Çağrısını 16 Şubat’ta açıklamıştık. 250 milyon avro, yani 1,5 milyar lira hibe bütçesi olan 5. Çağrıda, hayvancılık ve işleme pazarlama yatırımlarını destekliyoruz. Bu çağrının başvuru süreci devam ediyor. Bugün ise, IPARD-II kapsamında diğer bir ana tedbirde, “Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbirinde” 6. Başvuru çağrısına çıkıyoruz. IPARD-II 6. Başvuru Çağrısı ile toplam 60 milyon avro, yani 400 milyon liralık hibeyi üreticimize, yatırımcımıza sunuyoruz. Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi kapsamında; süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar, fide ve fidan ile çiçek soğanı üretim yatırımlarını destekleyeceğiz. Ülkemizin önemli bir potansiyeli sahip olduğu, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi yatırımlarını destekleyeceğiz. Zanaatkârlık, yöresel tarım ve gıda ürünlerinin üretimini, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetlerini, kültür balıkçılığını, yenilebilir enerji tesisleri ile kooperatif ve üretici örgütleri için makine parkları kurulumunu bu çağrı kapsamında destekliyoruz. Bu sektörlerde %55 ila %65 hibe vereceğiz.”

 Çankırı Avantajlı iller arasında 
 
6. Çağrı ilanının tanıtım toplantısına katıldıktan sonra ilimize dönen TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık çağrı ilanı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Akbıyık, “ Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri ilimizde geçmiş dönemlerde önemli sayıda çiftçi ve yatırımcımızı desteklediğimiz bir sektör. Özellikle Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliği başlığında ilimizde yaklaşık 350 projenin uygulanması tamamlanmıştır. Çoğunlukla tarım makine ekipmanlarının modernizasyonunu içeren bu alt sektör dışında arıcılık,  zanaatkârlık ve el sanatları, konaklama ve yeme içme tesislerini içeren kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parklarının kurulması ve yenilenebilir enerji yatırımlarına % 65 hibe fırsatı sunmaktayız. Bu tedbirde hibe oranı bazı illerde % 55 iken, Çankırı’nın da arasında bulunduğu 15 ilde hibe oranı % 65 olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla Çankırı’nın avantajlı iller arasında yer aldığını belirtmek isterim.” dedi. Akbıyık, proje kapsamında KDV muafiyet uygulamasının devam ettiğini sözlerine ekledi.
 
 Başvuru tarihleri 8 Temmuz – 23 Ağustos 
 

IPARD II programı 6. Başvuru çağrı ilanı kapsamında başvurmak isteyen üreticilerin projelerini hazırlayarak 8 Temmuz ile 23 Ağustos arasında, yatırım yapmayı düşündükleri illerdeki TKDK İl Koordinatörlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.

 5. başvuru çağrı ilanı için son başvuru tarihi iki hafta uzatıldı

IPARD-II kapsamında 16 Şubat tarihinde yayınlanan 5. Başvuru Çağrı ilanına ilişkin son başvuru tarihleri ise 2 hafta süreyle uzatıldığının belirten Akbıyık, iki sektör için son başvuru kabul tarihlerini aktardı.
 
“101 olarak tanımladığımız Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar tedbiri için başvuruların son teslim tarihi 31 Mayıs olacak şekilde uzatılmıştır.  Aynı şekilde “103 - Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” tedbiri için son başvuru kabul tarihi 13 Haziran 2019 Perşembe günü saat 18:00 ’e kadar uzatılmıştır”
 

 
Cimer