Çankırı İl Koordinatörlüğü

İl Koordinatörümüz Emre AKBIYIK, açılması planlanan ''Kırsal Turizm Etkinlikleri Kursu'' ile ilgili olarak açıklamada bulundu.


İl Koordinatörlüğümüz, Çankırı / Merkez Nurettin Ok Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile birlikte Kırsal Turizm Etkinlikleri Kursu açmayı planlamaktadır. İl Koordinatörümüz Emre AKBIYIK’ın konuya ilişkin açıklamaları aşağıda sunulmuştur.


''Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çankırı İl Koordinatörlüğü olarak 2013’den bugüne başvuruları kabul ederek hibe destekleri sağladık. Hayvansal üretim başta olmak üzere tarımsal üretimin çeşitli kollarında faaliyet gösteren yüzlerce üreticimizi IPARD Programı hibeleri ile buluşturduk. Tarımın dışında başta turizm olmak üzere farklı sektörlerle de projelere destekler verdik. Kırsal kalkınmaya dokunacak her konunun içerisinde yer almaya gayret ettik.

Tarım dışında destek sağladığımız en önemli sektörlerden biri kırsal turizm faaliyetleridir. Çankırı ilimizde 5 turizm tesisi hibe destekleri ile buluşturulmuştur. Atkaracalar, Çerkeş, Kızılırmak ve Şabanözü ilçelerimizde yatırımı tamamlanmış birer turizm tesisi bulunmaktadır. Bu tesislere yatırımları karşılığında yaklaşık 3 Milyon TL hibe desteği ödenmiştir. Kurşunlu ilçemizde yatırımı devam eden bir projemiz bulunmaktadır. Temel atma etkinliğine Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin katıldığı bu tesisin inşaatı bitme aşamasındadır. Yatırımın tamamlanması ile yatırımcıya 1,4 Milyon TL hibe desteği ödenecektir. İlimiz turizminde bu ilçelerimizin konaklama kapasitelerine büyük artı sağlanmıştır. 5 proje sayesinde ilimiz yatak kapasitesi 122 artırılmış ve ilimize toplamda 9,4 Milyon TL yatırım yapılmıştır.

Çiftlik turizmi başta olmak üzere kırsal alanda yapılacak konaklama ve yeme içeme tesisleri ile rekreasyon faaliyetlerine IPARD Programı kapsamında hibe desteği verilmektedir. 6. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında da proje başvurularına açık olan sektörde 25 yatak odasına kadar otel, pansiyon, tatil köyü, apart otel, butik otel, çiftlik evi, dağ evi, yayla evi gibi kırsal turizm tesislerini de içine alacak şekilde konaklama tesisleri uygun proje konularıdır. Ayrıca 500 kişiyi geçmemek üzere yine kırsalda yatırımı gerçekleştirilecek kafe, restoran, lokanta, pastane gibi yeme içme tesisleri de hibe desteği kapsamındadır.

Bu sektör içerisinde rekreasyon faaliyetleri kapsamında at biniciliği, iç sularda özellikle spor veya rekreasyon amaçlı balık avlama, dağ bisikleti gezileri, rafting, doğa yürüyüşleri gibi açık alan aktiviteleri, kırsal turizm tesisleri için oyun alanlarının organizasyonu ile doğrudan ilişkili olan verimli altyapı yatırımlarının alımı (spor/fitness, çocuk oyun alanı gibi) projelere konu edilebilecek uygun harcamalardır. Yapılacak benzer yatırımlar ile ilimiz sakinlerine ve ziyaretçilerine eğlenme ve dinlenme imkanı sağlanabilir.

Turizm sektörü için yapılacak projelerin hibe desteği ile buluşturulmasında en önemli kriter bu yatırımların kırsalda hayat bulmasıdır. IPARD Programı içerisinde yer alan kırsal alan tanımı itibari ile ilimiz merkez ilçesi belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, diğer ilçe merkezilerimiz dahil tüm alanalar bu tanıma uymaktadır.

Ayrılan fon miktarı ve gelmesi muhtemel hibe talebi göz önüne alındığında, hibe desteği kararı alınması aşamasında, sıralama kriterlerinin devreye girmesi kaçınılmazdır. Bu aşamada hibe programından faydalanmak isteyenlerin sıralama kriterlerini gözden geçirmelerinde yarar bulunmaktadır. Hibe desteğine başvuran vatandaşlarımızın genç olması, kadın olması başvuru yapılan ekonomik faaliyet alanında bir mesleki sertifikası, diploması veya en az 3 yıllık iş deneyimine sahip olması, projenin bir üretici örgütü tarafından hazırlanmış olması sıralama kriterleri arasında puanını yükselten ana konulardır..

İlimizde geçtiğimiz çağrı dönemlerinde Halk Eğitim Merkezi ile koordineli Kırsal Turizm Etkinlikleri konulu eğitim düzenlemiştik. Şimdi bu eğitimin bir yenisi için görüşmeler yapıyoruz. Bu kapsamda konuya ilgi duyan vatandaşlarımıza İl Koordinatörlüğümüze müracaat etmeye davet ediyorum. Alacakları sertifikalar ile hazırlayacakları projeler için sıralama aşamasında artı puan kazanabilirler.

6. Başvuru Çağrı İlanı için başvurular 8 Temmuz 2019’da başlamıştır. Online Proje Başvuru Sistemi 20.08.2019 saat 21:00’da kapatılacak olup başvurular 23.08.2019, saat 18:00’e kadar fiziki olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvuruların kabul edilmeyecektir.

Hibe desteğinden yararlanmak isteyenler ayrıntılı bilgiye İl Koordinatörlüğümüze gelerek veya 444 8535 numaralı yardım masası hattını arayarak ulaşabilecekler.''

                                                                                                                                                                 Emre AKBIYIK
                                                                                                                                                                  İl Koordinatörü
  

                                                                          


 
Cimer