Çankırı İl Koordinatörlüğü

Ziraat odası üyesi çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörlüğü ve Çankırı Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen IPARD II Üçüncü Çağrı İlanı tanıtım toplantısı 31 Ocak Çarşamba günü saat 10.00’da Atatürk Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli’nin yanı sıra Ziraat Odası üyeleri; muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Yaklaşık 150 üretici ve çiftçinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK İl Koordinatörü Akbıyık, IPARD desteklerinin Çankırı için önemine değinerek, “Tarımsal faaliyetler Çankırı ekonomisi için oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bununla birlikte söz konusu tarımsal faaliyetlerin günün gerektirdiği koşullara uygun ve sürdürülebilir bir anlayışa ulaştırılması konusunda çiftçilerimiz finansman desteğine ihtiyaç duymaktadır. IPARD II programı ve TKDK çiftçimizin ihtiyaç duyduğu bu finansman kaynaklarına erişim için en önemli enstrümanların başında gelmektedir. IPARD Programı kapsamında bugüne kadar 92’si traktör olmak üzere yaklaşık 36 Bin makine ve ekipman alımı için TKDK çiftçilerimize hibe desteği sağlamıştır. Bu açıdan Üçüncü çağrı ilanında çiftlik faaliyetleri için ayrılmış toplam bütçe yaklaşık 87 Milyon Avro olup, bu sektörde Çankırı avantajlı iller arasında yer almaktadır. Adı geçen sektörde hibe oranı Çankırı’da % 65 olarak uygulanacaktır. Aspir yetiştiriciliği için proje başvurusunda bulunan bir vatandaşımız projesinin bütçesi 100 lira ise yaklaşık 65 lira, 200 lira ise 130 lira devlet desteği sağlamış olacaktır. Ancak bu gelinen süreçte projelerinin değerlendirilmesi aşamasında kullanılacak sıralama kriterleri hayati önem kazanmıştır. Tüm katılımcılarımızdan projelerini hazırlarken söz konusu kriterlere azami özen göstermelerini rica ediyoruz.” dedi.

Akbıyık, Çankırı’da kurumlar arası diyaloğun ve işbirliğinin üst seviyede olduğunun altını çizerek, bu durumun ilimiz için önemli bir diğer avantaj olduğunu belirtti. Emre Akbıyık, sözlerini kendilerini çalışmalarında yalnız bırakmayan ve sürekli destek olan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerine teşekkür ederek tamamladı.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından TKDK uzmanları, toplantıya katılan çiftçilere, IPARD II “Üçüncü çağrı ilan” konulu sunum gerçekleştirildi. Sunum tamamladıktan sonra katılımcıların soruları uzmanlar tarafından cevaplandırılması ile devam edildi.

TKDK’nın sunumunu tamamlamasıyla beraber söz alan Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, özellikle buzağı ölümleri ve hayvan küpe numaralarının takibi konusunda katılımcılara bazı hatırlatmalarda bulundu. Çakır’ın konuşması tamamlamasının ardından Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su ürünleri Şube Müdür Vekili Kaan Çetinkaya’nın sunumuyla program son buldu.
 






Cimer