Çankırı İl Koordinatörlüğü

Çankırı’nın yerel ürünlerinin markalaşma sürecinde ilk adımlar atıldı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına (KUZKA) tarafından desteklenen, “Coğrafi işaretler eğitimleri ile Çankırı'nın yerel ürünlerinden Türkiye'nin yeni markalarının oluşturulması” adlı projenin uygulanmasına 15 Ağustos Salı günü başlandı. TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğü hizmet binasında gerçekleştirilen teknik destek eğitimlerine TKDK İl Koordinatörlüğü çalışanlarının yanı sıra Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Kaymakamlıklar ve ilçe belediyeleri temsilcileri ile ildeki bazı kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Eğitim çalışmalarının açılış konuşmasını yapan TKDK İl Koordinatörü Emre Akbıyık, Coğrafi işaret tescil işlemlerinin bölgelerin yerel ürünlerinin ticarileşmesi sürecine önemli katkı yaptığının altını çizerek, “Yerel zenginliklerimizin coğrafi işaret tescil süreçlerinin tamamlanması ve söz konusu ürünlerin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması bölge ekonomisine ciddi katma değer sağlamaktadır. Coğrafi işaret tescil süreci tamamlamış ürünlerin üretim ve satış rakamları incelendiğinde bu durum çok net bir biçimde görülmektedir. İlimizde sürdürebilir kırsal kalkınma politikalarının yürütülmesinde, kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirerek dezavantajlı grupların ve özellikle bu bölgelerde kadın istihdamının desteklenmesi konusunda koordinatörlük olarak yürüttüğümüz çalışmaların önemli bir tamamlayıcısı olarak gördüğümüz bu eğitimler ile de Çankırı’nın yerel ürünlerinden Türkiye’nin yeni markalarının oluşacağına inancımız tamdır.” dedi.

Eğitim çalışmalarının ilk gününde Bilecik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan ve bugüne kadar farklı bölgelerden yaklaşık 50 ürün için coğrafi işaret tescil sürecini yürütmüş olan Gıda Mühendisi Mesut Kaplan, coğrafi işaret kavramı, gelişimi, coğrafi işaret tescil işlemlerinin kırsal kalkınma politikalarındaki önemi gibi konuları içeren sunumunu katılımcılar ile paylaştı. 

Teorik olarak gerçekleştirilen ilk günün ardından 16 Ağustos Çarşamba günü yapılan ikinci oturumda ise katılımcılarla birlikte Çankırı’nın coğrafi işaret tescili alması muhtemel ürünleri tartışıldı. Katılımcıların önerileri doğrultusunda yaklaşık 40 civarında ürünün tescil işlemi yapılabilecek ürün olduğu değerlendirildi. Eğitim çalışmalarının amacı doğrultusunda ilk etapta Çankırı Kaya Tuzu, Eldivan Ekmeği, Kızılcık Ekşisi, Küpecik Peyniri ve Kızılırmak Kavunu için çalışma grupları oluşturuldu ve tescil işlemlerinin başlatılmasına yönelik çalışma programları planlandı. Oluşturulan grupların gerekli dokümanları hazırlamaları için verilecek bir hafta sürenin ardından eğitimlere 24 Ağustos Perşembe günü devam edilmesi kararlaştırıldı.

Eğitim çalışmalarına katılımı ve ilgiye de değerlendiren Akbıyık, “Bugün bu eğitimle Çankırı ekonomisinin geleceği için oldukça önemli bir adım atıldığına inanıyorum. Yaklaşık 6 aydır bu konuyu Çankırı’nın gündemine taşıyoruz. Çankırı coğrafi işaret tescili bulunmayan 11 ilden birisi olmasından hareketle geliştirmiş olduğumuz proje tüm kurum ve kuruluşlarımızın çok güçlü destek verdiğini ve proje etrafında bir kenetlenmenin olduğunu görmekten son derece mutluyuz. Eğitimlerimiz, oluşturduğumuz çalışma gruplarında Çankırı Kaya Tuzu, Kızılırmak Kavunu, Eldivan Ekmeği, Küpecik Peyniri başta olmak üzere belediyelerimiz ve ilimizdeki kurum ve kuruluşları ile ortak çalışarak tescil sürecini hızlandıracağız.

Coğrafi işaret tescili kolektif bir tekel haktır. Ait olduğu coğrafi bölgenin tüm insanlarına aittir. Bu açıdan önemli olanın Çankırı’ya katkı sağlamak olduğu noktasını temel felsefemiz olarak belirlemiş bulunmaktayız.  İldeki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, üniversitemizden hocalarımız, belediyelerimizden katılan katılımcılarımız, sivil toplum örgütü temsilcileri ile bugün burada Çankırı ekonomisine katkı sağlamak için tek vücut şeklinde hareket etmekteyiz. Bu anlamda destek veren tüm kurum ve kuruluşları amirlerine ve personellerine kurumumum ve bir Çankırılı olarak kendi adıma sonsuz teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.




 
Cimer