Çankırı İl Koordinatörlüğü

Çankırı turizmine TKDK desteği


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık, işletme ziyaretlerine devam ediyor. Bu kapsamda Şabanözü ilçesinde TKDK hibeleriyle kurulan turizm tesisini ziyaret eden İl Koordinatörü Akbıyık,  işletme sahibi Mustafa Dülger ile bir süre sohbet etti.


 Ziyaret sırasında konuşan Akbıyık, kırsal turizm konusundaki desteklerinin ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşılmasında önemli olduğunun altını çizerek, “ Turist sayısı ve Turizm gelirlerinde Dünya sıralamasında ilk 5 ülke arasında yer almak ülkemizin 2023 vizyonu açısından temel amaçlarından biridir. Söz konusu hedefe ulaşılmasına katkı anlamında Çankırı ciddi potansiyele sahip iller arasında yer almaktadır. Bu anlamda yenilikçi bir bakış açısıyla ilimizin coğrafi, tarihi ve kültürel zenginliklerini önceleyen alternatif projelerin geliştirilmesi elzemdir. Projelerin finansmanı konusunda TKDK dün olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da sektördeki yatırımlarda aktif rol üstelenecektir. Kurumumuzun uygulamakla yükümlü olduğu IPARD programı çerçevesinde kırsal turizm sektöründe hibe oranı yüzde 50’den yüzde 65’e yükseltilmiştir. Bu proje ile Şabanözü ilçemiz 25 Odalı otel, 300 kişilik restoran ve 60 kişilik toplantı salonundan oluşan komplekse sahip olmuştur. İçinde bulunduğumuz bu tesisin ilimizde benzer tesislerin kurulmasında örnek olmasını temenni ediyorum ve hayırlı olmasını diliyorum” Şeklinde konuştu.

Kırsal turizm yatırımlarının bölgenin sosyo-kültürel yapısının değişmesinde etkili olduğunu dile getiren İl Koordinatörü Akbıyık, “Kırsal turizm yatırımları bir yandan kırsal alanların sürdürebilir kalkınmasına sağlarken diğer yandan istihdamın artmasını sağlayarak, göçün azalmasında etkili olmaktadır. Sektördeki yatırımlarda önemli sayıda kadının istihdam ediliyor olması ise cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına imkân tanımaktadır. ” Dedi.

Hizmet sektöründe deneyimli olmalarının ve TKDK desteklerinin cazip olmasının proje fikrinin gelişmesinde belirleyici olduğunu aktaran işletme sahibi Mustafa Dülger, “ Firma olarak uzun yıllardır ilçe merkezindeki pansiyon ve lokantamızla hemşerilerimize hizmet veriyorduk. Şabanözü OSB’nin kurulması ve gelişmesi ile birlikte ilçemize yakışır AB standartlarında bir tesisi kurmak hep aklımızda idi. TKDK desteklerinden haberdar olunca, kurum ile görüştük, projemizi hazırladık ve sonunda da başvurumuz onaylandı. Tesisimizin kurulumu yaklaşık olarak 1 milyon 350 liraya mal oldu, bu tutarın 670 bin lirasını TKDK karşılamış oldu. Ben kendim ve ilçem adına projenin her aşamasında benden yardımlarını esirgemeyen tüm kurum personeline ayrıca emeği olan herkese sonsuz teşekkür ederim. ” şeklinde konuştu. Yaklaşık altı aydan beri faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Dülger, yakın zamanda tüm Çankırılı hemşerilerimizin katılacağı güzel açılış töreni için gün saydıklarının altını çizerek sözlerini tamamladı.

Cimer