Çankırı İl Koordinatörlüğü

Çankırı Yatırımcılar için Cazibe merkezi olacak


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörlüğü tarafından organize edilen kurumlar arası diyalog ve Çankırı’da yatırım temalı toplantı 19.01.2017 Perşembe günü gerçekleştirildi. Toplantıya TKDK İl Koordinatörü Emre Akbıyık, Çankırı Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Möhür,  KOSGEB Çankırı İl Müdürü Yüksel Özdemir, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Çankırı yatırım destek ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı, Yakınkent OSB Müdürü Ahmet Usta, Şabanözü OSB Müdürü Yavuz Uğurlu, Çerkeş OSB Müdürü Hüseyin Altun, Korgun OSB Müdürü Mehmet Adıgüzel, Orta OSB Müdür Vekili Mustafa Tekin ve TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğü Birim amirleri katıldı. 

Toplantıda TKDK, KOSGEB ve KUZKA destekleri, Organize Sanayi bölgelerinde yapılabilecek çalışmalar ve karşılaşılan sorunlar ile bu sorunlara dair çözüm önerileri tartışıldı. Çankırı yatırımcısını desteklemeyi amaçlayan kamu kurumları ve OSB Müdürlükleri arasındaki entegrasyonu ve kurumlar arası bilgi alış verişini sağlamayı amaçlayan toplantıda konuşan TKDK İl Koordinatörü Emre Akbıyık, kurumlar arası diyaloğun önemine değindi. Akbıyık  “Çankırı’da yatırımların ve istihdamın artmasında girişimcilerimizin cesaretlendirmesi ve etkili bir biçimde yönlendirmesi gerekmektedir. Bu toplantının kurumlar arası iş birliğine katkı sağlayacağına inanıyorum. Geçtiğimiz hafta içerisinde KUZKA ve KOSGEB ile bir araya gelmiş, kurumların birlikte hareket edebilme kapasitelerini geliştirmek amacıyla istişarelerde bulunmuştuk. Yaptığımız bu görüşmeler neticesinde bugün hep birlikte yeni bir adım atmış oluyoruz.  Hali hazırda OSB’lerde faaliyetlerini sürdüren yatırımcılarımızın ve yeni bir iş kurmak niyetinde olan vatandaşlarımızın doğru kanallara sevk edilebilmesi için OSB müdürlerimizin desteğini hayati önemde görüyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmasında TKDK’nın hibe sağladığı alanlara da yer veren Akbıyık, “tüm organize sanayi bölgelerinde süt işleme, et işleme, meyve ve sebzeler için soğuk hava depolarının kurulması,  kaya tuzu başta olmak üzere tüm yöresel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik tesisler, ilçelerdeki ihtiyaçlara yönelik olarak konaklama tesisleri,  yeme – içme tesislerinin kurulumu da yine IPARD programı çerçevesinde proje başvurusu yapılabilir” dedi.  Konuşmasının son bölümünde İl Koordinatörü Akbıyık,  Yenilenebilir enerji yatırımlarına da kurum olarak destek verdiklerini, ancak bu konuda yapısal bazı problemlerin olduğunu ve çözümü için uğraş içinde olduklarını ifade etti.

Şabanözü OSB Müdürü Yavuz Uğurlu Çankırı’ da yatırımcılara sunulan fırsatların oldukça cazip olduğunu değerlendirerek “ Çankırı’da bütün OSB’lerde yatırımcılara ücretsiz yer tahsisleri yapılıyor, yatırımcı bu sayede arazi için harcayacağı 2 milyon 3 milyon Lira para cebinde kalıyor, ayrıca ilimizde TKDK, KOSGEB ve KUZKA gibi devlet desteği sağlayan aktif kuruluşları var. Burada tek sıkıntı olarak yatırımcının doğru yönlendirilmesi kalıyor, bu konuda da el birliği ile çalışmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.

Çankırı’da iş kurmak isteyen tüm müteşebbislerin ilk olarak KUZKA yatırım destek ofislerini ziyaret etmelerini ve hemen yatırım teşvik belgelerini almaları gerektiğini dile getiren KUZKA Çankırı yatırım destek ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı, “Yatırım teşvik belgesinin yatırıma başlamadan önce alınması oldukça önemli, çünkü belgeyi almadan önce yapılan harcamalar için teşvikten faydalanılamıyor. Hayvancılık, kanatlı et yetiştiriciliği gibi alanlarda da yatırım teşvik belgesi için başvuru yapılabilir. Söz konusu belge ile yatırımcılar sigorta primleri ve vergi konusunda önemli avantajlar elde edebilirler” dedi.

İki saate yakın süren toplantıda konuşan, Çankırı Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Möhür ise yaptığı değerlendirmede İl Müdürlüğü olarak Ar-ge ve İnovasyon konusunda bakanlıklarının önemli desteklerinin olduğunu altını çizerek, Çankırı ekonomisinin geliştirilmesi için kurumlar arası diyaloğunun önemine değindi.

Sohbet şeklinde gerçekleşen toplantının sonunda tüm kurumların birebir görüşmeleri ile ilişkilerin geliştirilmesine, benzer toplantılara yatırımcıların da katılımıyla devam edilmesi kararlaştırıldı.
 
Cimer